A gyermekeket segítő Pető-módszert alkalmazzák a budapesti Pető András Főiskola szakmai irányításával létrehozott pedagógiai központban, a kazahsztáni Almatiban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Aruana Rehabilitációs Centrum megnyitóján elmondta, hogy a központ a magyar kormány támogatásának, valamint a Pető András Főiskola szakmai közreműködésének köszönhetően indulhatott el.  A Pető Intézettel való több évre visszatekintő partnerségi viszonyra való tekintettel a megvalósításhoz a MOL is hozzájárult.

 
A konduktív centrum megnyitóján beszédet mondott Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora is. Beszédében kiemelte: „… A Pető Intézet szakmai kapcsolata Kazahsztánnal már 1992-ben, a kazah egészségügyi miniszter látogatásával budapesti intézetünkben elkezdődött. A magyar kormány, a MOL Nyrt. és a kazah támogatók segítségével most ünnepélyesen is megnyíló intézmény hosszú távú működésétől szakmai kapcsolataink megerősödését és bővítését reméljük. A közös jövőkép fontos iránya annak a képzési, tudományos és kutatói együttműködés körvonalazódásának, amely a kazah Nazarbejev Egyetem, az Aurana Intézet és a Pető András Főiskola között jöhet létre. Az elért szakmai eredmények tudományos igazolásában számos előrelépést tettünk már saját, magyarországi és határon túli intézményeinkben. Ennek köszönhetően rendelkezésre áll mind a konduktív nevelés szakmai protokollja a teljes életkori skála lefedésével, mind a mérési sorok tünettípusokként a fejlesztési szakaszokhoz igazítva, valamint kutatási – fejlesztési projektek is…”.
 
A most átadott központ fontosságát jelzi, hogy már a mintaprojekt alatt is 73 gyermek fejlesztése valósulhatott meg. Az újonnan megnyitott pedagógiai centrummal együtt a Pető András Főiskola már több mint húsz országgal áll szakmai együttműködésben.
 
A rektor asszony beszéde itt olvasható, a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott hivatalos sajtóközlemény ezen a linken érhető el.